30 dagars öppet köp | Leveranstid 3-5 dagar | Få först betala sen med Klarna

Därför ska du skydda sin bostad

Det sker allt för många inbrott.

Även om antalet inbrott i Sverige minskar så är det alldeles för få som skyddar sina hem - och de flesta gör det efter att skadan redan är skedd.

Resultatet visar att 1,3 procent av hushållen i riket rapporterar att de utsattes för bostadsinbrott under 2020. Det innebär en minskning sedan 2019 (1,7 %). Fram till och med 2015 varierade andelen mellan 1,2 och 1,7 procent, men har därefter varit relativt oförändrad på en något högre nivå än tidigare fram till minskningen 2020.


Flest inbrott sker i hus

Majoriteten (80%) av inbrott sker i privata hus på bottenvåningen. Inbrottstjuven går efter hus där det kan finnas något av värde. Men undersökningar av tjuvens beteende visar att tjuven kan avskräckas från att begå ett inbrott om det är tecken på liv och rörelse eller om det är svårt att ta sig in eller ut ur bostaden. Det är viktigt för tjuvar att de kan ta sig ut snabbt om de blir upptäckta.

Med liv och rörelse menar vi att det är någon hemma eller en granne som ser efter din bostad. Säkrande av dörrar, lås och fönster gör det svårare att ta sig in i bostaden. Samtidigt försvårar det tjuvens flyktväg.


Tjuven kommer ofta tillbaka

Om du har haft inbrott i ditt hus är risken för att nytt inbrott sker större. Sannolikheten för att samma hus ska utsättas för inbrott igen är fyra gånger större än för hus som aldrig har haft inbrott. Samtidigt är risken större för att inbrott sker i kvarteret i ca 14 dagar.

Däremot är risken betydligt lägre om du har säkrat ditt hus och bor i ett kvarter med uppmärksamma grannar som hjälper att hålla ett öga på huset. 


Undvik inbrott

Du kan göra en skalsäkring för att skydda din bostad. Det handlar om att förstärka dörrar, fönster och lås - dvs säkrande av husets skal som gör det svårt för tjuven att ta sig in och ut, vilket förhindrar enkla flyktvägar.

Grannhjälp, där grannar håller ett öga på varandras bostäder minskar risken för inbrott avsevärt.

Utöver det kan du klippa ned häcken, installera utomhusbelysning så att en tjuv inte kan bryta sig in ostört. Få det att se ut som om någon hemma genom att tända lampor. Markera, ta bilder och skriv en lista över dina värdesaker. Undersökningar visar att du minskar risken för inbrott om du kombinerar minst två åtgärder med grundläggande förbättring av dörrar, lås och fönster.


Hur går inbrottet till?

38 procent sker genom dörren. Särskilt altandörrar. Det är enkelt för dem att komma undan med stöldgodsen om de bara kan gå in och ut genom altandörren. 

Därför bör du göra det svårare att bryta upp dörrarna på din bostad. Både inifrån och utifrån. Det blir ganska lätt för inbrottstjuven om låset är mycket gammalt, om träverket är trasigt/slitet eller om dörren är tunn.

Alla ytterdörrar- huvuddörrar, altandörrar, mm. i ditt hem bör vara rejäla och försedda med säkra lås. Tjuven letar efter den svagaste punkten på huset för att bryta sig in och komma undan med stöldgodset.

(ovanstående innehåll är skrivit i samarbete med Bo Trygt, Danmark)